TOP

Tooi geven tijdens de vakantie? Tips

Hoeveel fooi moet je op vakantie geven en aan wie? Veel toeristen zijn amper bekend met de lokale gewoontes met betrekking tot het geven van een fooi (tegenwoordig vaker aangeduid met het woord “tip”). Je zou niet de eerste toerist zijn die in zijn of haar onwetendheid iemand voor het hoofd stoot door geen of juist wél fooi te geven of de manier waarop.

Fooien op vakantie

Het geven van fooi heeft meestal als belangrijkste reden het laten blijken van waardering. In sommige landen zoals bijvoorbeeld Amerika vormen fooien de belangrijkste bron van inkomsten van bedienend personeel in de horeca. Het niet geven van fooi of het te weinig geven wordt als totaal ongepast gezien en kan je problemen opleveren. Niet voor niets dat veel Amerikaanse restaurants en bars de “gratuity” automatisch al bij de rekening optellen en deze ook netjes vermelden op de nota. Ben je om de een of andere reden niet helemaal content met de geleverde service dan is de enige juiste weg om het personeel of de manager daarop aan te spreken. Slechts wat kleingeld achterlaten wordt als beledigend opgevat.

Ambtenaren

Pas op met het fooi geven aan mensen die voor een overheidsinstelling werken. Het aanbieden van geld in wat voor vorm dan ook kan als poging tot omkoping gezien worden. In sommige landen wordt je daar voor opgepakt en zul je moeten kletsen als Brugman om je uit de nesten te werken.

Fooi per land

Op vakantie kun je het beste vooraf lezen wat de regels voor het betreffende land zijn als het aankomt op het geven (of juist niet) van fooien. Houd er rekening mee dat internet niet altijd de beste bron is, zeker niet als je slechts één site raadpleegt. Bekijk daarom zeker de info op meerdere sites en ga vooral op gespecialiseerde sites voor een bepaalde bestemming af. Daar zit vaak een kenner achter die op de hoogte is van de lokale gebruiken.
We hebben een aantal feitjes per land op een rijtje gezet:

  • in Australië zijn fooien niet zo gebruikelijk en in casino’s vaak verboden door het management
  • in veel Zuid-Amerikaanse landen is tippen ongebruikelijk. In sommige landen voegen restaurants wel service charge toe op de rekening
  • in Zwitserland zijn fooien wel gebruikelijk, maar normaal niet hoog. Afronden op de hele franc is normaal, maar 10% of meer fooi geven staat vreemd

Nederlanders

Omdat Nederlanders vaak niet zo bekend zijn met de lokale gewoontes op het gebied van fooien zijn ze snel geneigd juist te veel te geven. Het laatste waar onze landgenoten op vakantie voor aangezien willen worden is een vrek.

You don't have permission to register